Kaj je anoreksija?

anoreksija

Člankov na to temo je že ogromno, zato se ne bom ponavljala. Ne bom strokovna. Preprosto bom povedala kaj  zame pomeni anoreksija.

Kot je strokovno opredeljeno, da je anoreksija bolezen, tudi jaz rada nanjo gledam tako. Ker nismo sami krivi, da jo imamo. Če bi jaz lahko izbirala, bi raje izbrala življenje brez anoreksije. Ta »bolezen« se kar pojavi v tvojem telesu. V njega začne vstopati počasi, da se sploh ne zaveš kaj se ti dogaja. Vse dokler ni že prepozno. Dokler dejansko nisi več vase sposoben normalno spraviti koščka hrane, brez da bi ob tem razmišljal o debelosti. Takrat se ti odprejo vrata pekla.

Zakaj se anoreksija pojavi je pa spet zgodba čisto zase. V sebi imaš nek problem, najbrž niti ne veš, da gre za problem, ampak ta problem te tako razžira, ne znaš ga rešiti in ga pretvoriš v anoreksijo. S tem ga pa ne rešiš, samo zakriješ ga. In dokler ne rešiš problema, se ne boš ozdravil niti anoreksije…

Kaj je anoreksijaAnoreksija ti vzame vse.

  1. Vzame ti samospoštovanje. Anoreksija povzroči, da začneš sovražiti samega sebe. Ne sovražiš samo svojega telesa, pač pa tudi vse kar delaš, kako razmišljaš, kako se obnašaš… Sam sebe obsodiš na to, da nisi dovolj dober; pa čeprav se v prvih fazah počutiš kot da si nad vsemi, ker si bolj suh od njih. To kmalu mine. Ker pri anoreksiji ne obstaneš na eni točki. Pri anoreksiji se pomikaš nižje in nižje…
  2. Vzame ti prijatelje. Anoreksija nima prijateljev. Ostaneš sam in tudi počutiti se začneš osamljenega. Misliš, da si en sam proti celemu svetu; oziroma da je cel svet proti enemu samemu tebi. Nikomur se nočeš zaupati, v vseh vidiš tekmece, proti vsem si živčno nastrojen, misliš, da ti vsi priželijo le slabo… Nikamor več ne greš zaradi nje. »Zabubiš« se v en tak svoj mehurček: nikogar ne spustiš noter, vendar tudi ti ne moreš iz njega.
  3. Vzame ti voljo. Če hodiš v šolo, se ne moreš več učiti; če si zaposlen, med delovnim časom tvoja glava ni v službi; če treniraš nek šport, ti rezultati nenadoma padejo; … Skratka česarkoli se lotiš, anoreksija povzroči, da to storiš samo fizično in čisto nič čustveno. Pa še fizično ni popolno.
  4. Vzame ti zdravje. Anoreksija ima za posledico en kup zdravstvenih težav. Izgubiš menstruacijo. S tem se lahko obsodiš na to, da nikoli ne boš mogel imeti otrok (pa čeprav še morda ne razmišljaš o njih; ko boš v pravih letih…). Močno si tudi povečaš možnost za pojav osteoporoze. Kdo pa si želi celo življenje paziti na to, da kje ne spodrsne ali pa se močneje udari, samo zato ker se boš v tem primeru takoj polomil. Izgubiš »toplotni izolator« in neprestano te zebe. Ampak tako prav panično zebe, ker ne veš več kako bi se ogrel. Zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi, lahko postaneš anemičen. Neprestano se ti vrti. Tvoji lasje in nohti so brez življenja. Koža je posušena. V skrajnih primerih izgubljaš zavest, ti odpovejo organi, ali pa te anoreksija tako izstrada, da celo umreš.
  5. Vzame ti dostojanstvo. Nenadoma bodo drugi nadzirali tvoje življenje: »Pojdi k zdravniku, obiskoval boš psihiatra, ostal boš v bolnišnici, jej to, pa še to, pa še en obrok, tehtaj se, ne telovadi,…«. Verjemite, tvoje telo je tvoje samo še zato, ker pač prebivaš v njem.
  6. Vzame ti najlepša leta. Ponavadi se anoreksija pojavi v času šolanja. In namesto da bi zunaj žural s prijatelji in si koval prihodnost, se ti posvečaš svoji anoreksiji.

Ampak lahko se jo pozdravi. Kaj je potrebno za to, je popolnoma odvisno od vsakega posameznika. Odvisno je tudi kako na dnu si že. Zelo pomaga »klik«. Nekaj zaradi česar sam ugotoviš, da se hočeš pozdraviti. Ampak ponavadi ta »klik« pride šele, ko si že zelo na dnu. Pri meni se je zgodil šele, ko se je anoreksija pojavila drugič in to šele pri 34 kilah. Če tega »klika« ne doživiš, ti do želje po ozdravitvi lahko pomagajo priti starši, prijatelji, kak športni trener,…, kdorkoli, ampak ta način je težji, ker ko si anoreksičen ne poslušaš teh ljudi.

Definicija anoreksijeČe si mladoleten, te starši lahko tudi prisilijo na zdravljenje. Ampak spet je od tebe odvisno ali boš sodeloval… Skratka, vidite da je cela poanta v temu, da si moraš sam želeti ozdravitve. To je bistvo. Ko to imaš, potem pa sledi obisk zdravnika. Moje mišljenje je, da se ti bo zelo težko uspelo izvleči brez neke zdravstvene pomoči. Ampak je pa tudi pomembno, da tega zdravnika sprejmeš. Moraš ga imeti za »svojega«, mu zaupati. In na ta način se ti bo on definitivno pomagal dokopati do tega kar imam zdaj jaz – srečnega življenja, brez anoreksije. Se pa moraš zavedati, da bo ta pot do ozdravitve težka. Ne bo se zgodila iz danes na jutri. Najverjetneje ti bo vzela nekaj mesecev. Ampak se splača vztrajati! In tudi, ko se boš že vzpenjal, boš doživel padce. Poberi se! Moraš se… Ne smeš se niti zanašati samo na zdravnika. Veliko boš moral delati tudi sam na sebi. Moral se boš spet vzljubiti. Beri knjige, športaj, riši, poj, piši,… delaj karkoli kar te osrečuje! Če te trenutno ne osrečuje nič, se prisili v nekaj. Samo da boš nekaj počel. Ker brezdelje je najhujše. Aha, in pogovarjaj se! Najdi nekoga, ki mu zaupaš in vse to kar imaš v glavi, deli z njim. Moraš dobiti nazaj občutek, da nisi sam na svetu, in da obstajajo ljudje, ki te imajo radi. Ker obstajajo! … In z vsem tem se počasi pozdraviš tudi anoreksije.

Torej je anoreksija, po moji definiciji, ozdravljiva bolezen, ki ti vzame vse, ampak da pa ti možnost, da ji vse to, in še več, ukradeš nazaj. Le dovolj zavzeto se ji moraš zoperstaviti.

Špela K.

One Reply to “Kaj je anoreksija?”

  1. Raša Beltram says:

    Jaz sem v pol leta shujšal okoli 30 Kg. Imel sem jih okoli 100,ker je bilo zame zelo nevarno za srce.Jaz vse jem doma,kar mama pripravlja in to tudi pojem. Imam pa okoli 67 Kg.Tudi ko kam grem in mi postrežejo se ne izognem hrani.Jaz se ukvarjam z glasbo igram kitaro v ansamblu in so bili tudi drugi presenečeni,ko sem hujšal. Vzamem si 10 minut za telovadbo ali pa tudi 30 minut Fitnessa v naravi. Eno uro telovadbe je pretirano in tudi pride do anoreksije,če pretiravaš s telovadbo.Na leto jih umre 80% ljudi zaradi te bolezni.Vse jesti normalno po manjših količinah pa tudi volja bo boljša. Jaz tudi kolesarim vsak dan,ko imam voljo.Vsi,ki pretiravate s telovadbo,s hrano pejte rajši k zdravniku,da se posvetujete.Anoreksija je nevarna bolezen in se konča tudi s smrtjo. Na internetu je ogromno laži o shujševalnah o dietah itd,kar pride tudi do anoreksije.

Comments are closed.