Nič več nedosegljivih idealov

V reviji Delo sem naletela na zanimiv članek. Takoj je pritegnil mojo pozornost. O čem govori?

Končno majhnim deklicam ne bodo več na voljo suhljate Barbie punčke, vse z idealnimi postavami. Prihajajo novi modeli! Visoke, majhne, z obilnejšimi stegni in zadnjico ter s trebuščkom. Različnih polti, z različnimi pričeskami, popolnim obrazom in različnim slogom oblačenja. Skratka, take kakršne naj bi najstnice bile.

Nič več punčk, ki so vcepljale ideal, nedosegljiv zdravi ženski.  Te punčke so bile suhe, visoke, z dolgimi nogami, ozkim pasom, velikimi prsmi, dolgimi blond lasmi, modrimi očmi in čudovitim slogom oblačenja.

Taka punčka je mladi deklici postala vzor. Ko pa je deklica odrasla v najstnico in dobila svoje obline, je ugotovila, da ne ustreza idealu punčke Barbie in to je lahko pri najstnici močno povečalo tveganje za pojav motenj hranjenja. Koliko škode, le zaradi ene igrače, ki smo jo kupili svoji hčerki, da bi jo razveselili!

Barbie doll

Zaradi ene igrače, ki je dokazano nerealna! Ker, če bi bila Barbie resnična:

– bi morala zaradi premajhnih stopal glede na njeno višino hoditi po štirih,

– zaradi dolgega vratu ne bi mogla pokonci držati glave,

– ob takšnem obsegu pasu bi lahko imela le pol jeter in nekaj centimetrov črevesja,

– bi imela za četrtino premalo telesne maščobe, da bi lahko dobila menstruacijo.

Zato, hvala punčkam, ker boste mladim deklicam pokazale kakšen je pravi ideal ženskega telesa! Nič več nerealne borbe za telo, ki ga ima Barbie. Ker takega telesa ne bomo nikoli dosegle!

Povzeto po: revija Delo (29. 5. 2016)

 

Špela K.